Pictura

            Desenul este una din activitatile cele mai cunoscute si cele mai placute copiilor. Cand copilul deseneaza, nu inseamna ca este, neaparat, vreun artist in devenire. Insa orice desen iti va spune ceva despre starea lui de spirit.

            Cercul de pictura "Europrecepta" a luat fiinta tocmai pentru a facilita exprimarea copiilor in toate formele pe care ei le au la indemana prin limbajul si simtul culorilor, fara cuvinte, dar extrem de sugestiv.

            Sub indrumarea doamnei profesor Mariea Boz, folosind diferite tehnici, picteaza pe hartie, panza, lemn. Fiecare tema abordata, la final, este prezentata intr-o expozitie la care se lanseaza albumul cu picturile copiilor.

       

                                  Dezvoltarea creativitatii prin arta plastica ?                                             

                                                                                       profesor dr. Mariea Boz 

 

          Rolul artei plastice în dezvoltarea personalitatii copiilor, este considerat a fi fundamental. Arta dezvolta perceperea eu-lui si pozitivarea imaginii de sine, favorizeaza perceptiile si discriminarile vizuale, formeaza simtul  estetic si implicit respingerea Kitsch-ului.  Formam, prin arta plastica atât un volum de cunostinte de specialitate, legate de teoria culorilor si tehnicile artistice, precum si cunotinte de istoria artei, prin raportarea la creatiile marilor maiestri si nu în ultimul rând formarea abilitatilor si deprinderilor plastice, cât si atitudini, interese fata de arta plastica. În cercurile de arta plastica, o componenta importanta a activitatii este si dezvoltarea creativitatii artistice.
Creativitatea plastica include memoria, imaginatia, cunostintele, combina cunostintele,  implica emotii, stari sufletesti, pasiunea pentru arta plastica. Scopul  este producerea a ceva original, irepetabil, unic, dar si simpla  traire a frumosului prin culoare, jocul formelor si experimentarea tehnicilor artistice. Ca manifestare artistica, creativitatea presupune combinarea elementelor de limbaj plastic, combinarea elementelor din natura în forme noi, cu amprenta originalitatii. Prin pictura, copiii îsi dezvolta abilitatile de comunicare caci pot sa-si comunice  usor, trairile lor interioare, punând în forma si culoare întreg universul lor sufletesc. Dar cel mai important lucru, ramâne pentru orice copil, obtinerea imediata a performantei de redare a imaginii mentale în imagine plastica, ceea ce îi aduce aprecieri si implicit cresterea încrederii în sine.
Creativitatea este posibila la orice vârsta si la orice om si se poate manifesta în orice domeniu, de aceea stimularea creativitatii prin creatia plastica este importanta si necesara, fiind un exercitiu pentru dezvoltarea creativitatii  generale de care este nevoie pe tot parcursul vietii. Formarea simtului cromatic prin libertatea de a armoniza culorile, creeaza placerea estetica, ceea ce îi motiveaza pentru  incursiuni plastice viitoare.Trebuie remarcat si factorul formator al grupului ce are aceleasi preocupari , în cazul nostru, artistice. Este o placere pentru copii sa se reîntâlneasca cu cei cu care au un limbaj comun, cel al artei. Competitia artistica are un caracter diferit, fata de competitia scolara sau sportiva. Libertatea exprimarii plastice, valorizeaza productiile artistice, fiind puse sub semnul originalitatii.
          Elementele esentiale care concureaza la existenta creativitatii sunt: flexibilitatea, noutatea si originalitatea, ingeniozitatea, expresivitatea, imaginatia.
           Imaginatia copiilor este debordanta, o exerseaza cu multa placere si dezinvoltura. Actul de creatie al copiilor este un moment magic. Copiii combina jocul, placerea de a picta, dezinvoltura, curajul de a experimenta, cu pasiunea si responsabilitatea ce o înteleg ca act de creatie.      
          Fiecare copil poate obtine performante artistice, ceea ce îl poate motiva pentru o cariera artistica,marind grupul viitorilor creatori de opere de arta.
Acest website foloseste cookie-uri. Navigând în continuare vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor.